top of page
Writer's pictureFisioPoint

Esquinç de turmell: Una lesió cada cop més recurrent.

Avui a FisioPoint abordarem l'esquinç de turmell en inversió, una lesió comuna que a part de ser dolorosa pot afectar la mobilitat i la incapacitat.


  • Causes de l'esquinç de turmell:

L'esquinç de turmell pot passar quan el peu es gira cap endins, causant una tensió excessiva als lligaments que envolten l'articulació. Aquests lligaments inclouenLligament Peroneu Astragalí Anterior (LPAA) Lligament Peroneu Calcani (LPC) Lligament Peroneu Astragalí Posterior (LPAP)i el lligament sindesmal o deltoïdeu. Cadascú té un paper important en l'estabilitat del turmell i es pot veure afectat durant un esquinç.


En alguns casos d'esquinç de turmell, especialment en els més greus, el múscul peroneu i el cap del cinquè metatarsià també en poden resultar afectats. El múscul peroneu es troba a la part externa de la cama i és responsable de l'estabilització del turmell quan el peu va cap a dins (inversió). Quan la tensió del pes de la caiguda supera la força contràctil o de resposta d'aquest múscul, pot arribar a estirar tant que pot patir una avulsió del cap del 5è metatarsià. Així també en els esquinços més severs pot ser que es vegi implicat el mal·lèol del peroné i es pot trencar.


  • Els esquinços de turmell es classifiquen en tres graus segons la gravetat de la lesió:

1. Esquinç de grau I: En aquest grau, els lligaments poden patir una distensió lleu sense estrip significatiu.


2. Esquinç de grau II: En aquesta etapa, els lligaments s'estripen parcialment. Aquí és on el múscul peroneu curt i el cap del cinquè metatarsià poden patir lesions addicionals, com una distensió o fins i tot un trencament.


3. Esquinç de grau III: Aquest grau és el més greu, amb un esquinçament complet dels lligaments. A més dels lligaments, tant el múscul peroneu curt com el cap del cinquè metatarsià es poden veure afectats. En casos més severs els mal·lèols de tíbia i peroné es poden fisurar. És en el grau III on se sol optar per cirurgia ja que els lligaments necessiten reinsercionar-se en os-lligament-os.


  • Fases de l'Esquinç:

- Etapa 1: Fase aguda (0-72 hores després de la lesió):

Durant aquesta etapa inicial, l'objectiu principal és reduir la inflamació, alleujar el dolor i promoure la curació primerenca. Els tractaments comuns inclouen:


1. Repòs, gel, compressió i elevació (RICE): Descansar l'articulació afectada, aplicar gel embolicat en una tovallola durant 15-20 minuts cada 2-3 hores, utilitzar una bena de compressió i elevar el peu per sobre del nivell del cor per reduir la inflor.


2. INDIBA: Per reduir el dolor i la inflamació.


3. Mobilitzacions suaus i exercicis de moviment (ROM): Per mantenir la mobilitat i prevenir la rigidesa.



- Etapa 2: Fase subaguda (3 dies a 3-4 setmanes):

Quan la inflamació inicial ha disminuït, s'enfoca a restaurar la força, l'estabilitat i la funcionalitat del turmell.


1. Exercicis d'enfortiment: Exercicis específics per enfortir els músculs al voltant del turmell, incloent-hi el múscul peroneu curt i tibial anterior.


2. Entrenament propioceptiu: La propiocepció és la capacitat del cos per percebre la seva posició i moviment a l'espai. Es poden fer exercicis d'equilibri i estabilitat en superfícies inestables.


3. Massatge descontracturant i drenatge: El fisioterapeuta pot fer massatges suaus i tècniques d'alliberament per alleujar la tensió muscular i millorar la circulació a la zona afectada. Així també drenar l'edema creat per la lesió.


- Etapa 3: Fase de rehabilitació (3-4 setmanes en endavant):

En aquesta etapa, l'objectiu és recuperar la força, estabilitat i funcionalitat completa del turmell.


1. Exercicis d'enfortiment avançats: Es progressarà en els exercicis d'enfortiment, afegint-hi resistència addicional i desafiaments funcionals per simular activitats quotidianes i esportives.


2. Teràpia manual i manipulacions articulars: Per millorar la mobilitat i l'alineació adequada del turmell.


Conclusió:


La fisioteràpia exerceix un paper essencial en el tractament d'aquestes lesions, i tècniques com la teràpia Indiba i exercicis específics poden ser beneficiosos per accelerar la recuperació i alleujar els símptomes.


Esperem que us hagi agradat el post, ens veiem al següent.


“Always on Point”

53 views0 comments

Comments


bottom of page